Jaké jsou povinnosti zaměstnavatele v letních měsících

Fajn skupina 28.07.2025
img

 

Letní měsíce přinášejí kromě odpočinku i specifické povinnosti zaměstnavatele vůči zaměstnancům, ať už se jedná o firmu, živnostníka anebo pracovní agenturu. Podle zákoníku práce a aktuálních předpisů je nutné dodržet několik pravidel:

 

1. Zajištění pitného režimu

Pokud teplota na pracovišti překračuje přípustné hodnoty, je nutné zásobit pracoviště nápoji ve formě pitné vody anebo balené pitné vody. Přípustné hodnoty jsou rozděleny podle tabulky pracovních tříd:

  1. I. třída: Kancelářské profese vykonávané v sedě. Maximální dovolená teplota 27°C.
  2. IIa. třída: Práce převážně v seděs lehkou manuální prací rukou a paží (řidič taxi, pokladní, zlatník,...). Maximální dovolená teplota 26°C.
  3. IIb. třída: Řízení nákladního vozidla nebo práce převážně vestoje (manipulant s břemeny do 10 kg, zdravotnický personál,...). Maximální dovolená teplota 32°C.
  4. IIIa. třída: Práce vestoje s příležitostnou chůzí vyžadující trvalé zapojení horních končetin (uklízečka, manipulant s břemeny do 15 kg, pekař,...). Maximální teplota 30°C.
  5. IIIb. třída: Práce vestoje vyžadující chůzi vyžadující trvalé zapojení horních končetin (zemědělec, řemeslník na stavbě, zahradník,...). Maximální teplota 26°C.
  6. IVa. třída: Práce rozsáhle zapojující svalstvo trupu a končetin (manipulant s břemeny do 25 kg, pracovník se sbíječkou, pracovník v dole,...). Maximální teplota 24°C.
  7. IVb. třída: Práce rozsáhle a intenzivně zapojující svalstvo trupu a končetin (pracovník  v lomu, horník v dole,...). Maximální teplota 20°C.
  8. V. třída: Práce rozsáhle a velmi intenzivně zapojující svalstvo trupu a končetin (výkopové práce, těžba dřeva, ražič v dole...). Maximální teplota 20°C.

Pokud je zaměstnanec vystavený rizikové zátěži teplem, musí zaměstnavatel poskytovat ochranný nápoj (neobsahuje více než 6,5 hmotnostních procent cukru a naopak může zahrnovat látky zvyšující ochranu organismu). Přímá definice ochranného nápoje je vázána na konkrétní třídu práce.

Jak zjistíte, jestli vaše pracoviště vystavuje zaměstnance rizikovou zátěží teplem? Ideální je zajistit profesionální měření podle metodiky upravující měření mikroklimatických parametrů pracovního prostředí a vnitřního prostředí staveb. 

Na stránkách Státního zdravotního ústavu si můžete stáhnout program na výpočet tepelné zátěže:
https://szu.gov.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/pracovni-prostredi-a-zdravi/faktory-pracovniho-prostredi/fyzikalni/tep-vlhk-mikroklim/tepelna-a-chladova-zatez/vypocet-tepelne-zateze/

 

2. Režimová opatření

Pokud teplota na pracovišti překračuje přípustné hodnoty (viz tabulka výše), je nutné přijmout tzv. režimová opatření, které se také určují pomocí výpočtu předpovídané tepelné zátěže. Jedná se o zkrácené směny anebo povinné přestávky v přesně daných intervalech, v závislosti podle vypočtené tepelné zátěže.
Bezpečnostní přestávky se započítávají do pracovní doby.

 

3. Informovanost pracovníků

Zajistěte, aby brigádníci i zaměstnanci znali svá práva (např. na přestávky, stínění, ochranné pomůcky, pitný režim) a věděli, na koho se v případě problémů obrátit.

 

V případě jakýchkoliv dotazů se vždy obraťte na vaši krajskou hygienickou stanici, kde se dozvíte veškeré informace.